torstai 28. toukokuuta 2015

Palaute Helsingin Sanomille (sunnuntaina 5.4.2015)

Arvoisa Helsingin Sanomien toimitus

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä julkaistiin sanoilla "virolaisilla ei ole suomen kielessä kunnollista kutsumanimeä, pilkkanimestä puhumattakaan" alustettu kysely "Miten kutsuisimme virolaisia?" (Helsingin Sanomat, Kuukausiliite, 4.4.2015, 4/5, s.15). Kyselyn mukaan ehdotuksia uudeksi lempinimeksi oli tullut satoja, artikkeli julkaisi näistä kolmekymmentä (30). Täysin huumorilla tietysti, eli tuskin pahaa tarkoittaen. 

Olen niin sanotusti kantasuomalainen nainen, joten en ole koskaan joutunut kokemaan, miltä tuntuu joutua etniseen taustaani tai kansalaisuuteeni kohdistuvien, "hassunhauskojen" lempi- tai pilkkanimien kohteeksi. Täten minun olisi kai helppo kuitata kysely naurahduksella tai olankohautuksella, sellaisella reaktiolla, jota artikkelin kirjoittaja on varmasti hakenut. Kasvaessani sain kuitenkin seurata vierestä kuinka harmittomat sanat "neekeri" ja "lappalainen" satuttivat kahta minulle läheistä ystävää. Kuten artikkelin kirjoittaja nyt, tuskin sanojenkaan käyttäjät tuolloin tarkoittivat pahaa, tai ehkä tarkoittivat. Kiusatun lapsen on vaikea ymmärtää huumoria - tai ei oikeastaan; hän kyllä tuntee satuttavina sanojen taustalla elävät asenteet. 

Ystäväni kasvoivat aikuiksi ja sanojen aiheuttama kipu katosi. Minä kuitenkin jäin seuraamaan vierestä, nyt kuinka alakouluikäistä, isänsä puolelta venäläistaustaista ja venäjää äidinkielenään puhuvaa serkkuani ryssitellään koulun kaikuvilla käytävillä. Joskus nekin sanat hiljenevät, kaiut jäävät elämään. 

Lapset imevät sanat ympäriltään. Halusi tai ei, lehdistö on muun median mukana muokkaamassa maamme arvo- ja asenneilmastoa - mitä saa sanoa ja mitä ei. Sanoilla on väliä, sanat luovat maailmaa. Haluaako Helsingin Sanomat todella olla luomassa maailmaa, jossa on tarve jopa keinotekoisesti luoda lisää negatiivisia asenteita ympärillämme asuvia kansoja, ihmisryhmiä ja ihmisiä kohtaan? "Lempinimet" voivat tuntua harmittomalta huumorilta niitä, joita ne eivät koske, mutta muita ne satuttavat ja yhteiskunnallisesti tarkasteltuina ne ylläpitävät mentaliteettia, joka ei globaaliin nykymaailmaan: Sinä olet rysäpöksy ja veneentuoma, sinä et ole yksi meistä. Sinä olet vähän huonompi. 

Tällainen arvolinjaus tekee minut pettyneeksi lehtenne arvoihin ja tavoitteisiin. Minä en halua olla mukana luomassa tällaista maailmaa ja joudun siksi toteamaan, että minun ja lehtenne yhteinen taival loppui tänään, tähän artikkeliin. 


Ystävällisin terveisin, 
[Allekirjoittanut]

(Lähetetty Helsingin Sanomille palautteena sunnuntaina 5.4.2015, julkaistu myös Geek Women Unite - Finland -Facebook-ryhmässä. Muokattu 28.5. blogissa julkaistavaksi - kirjoitusvirheet korjattu, lauserakenteita parannettu.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti