tiistai 11. kesäkuuta 2013

Lähetysseurasta, homoseksuaalisuudesta ja Suomen laista

Viimeksi kuluneina viikkoina kristillistä uutisrintamaa on kuohuttanut Suomen Lähetysseuran ristitulessa ollut päätös siunata lähetyskentälle homoseksuaalisessa parisuhteessa elävä pariskunta. Omissa silmissäni koko kohu on vaikuttanut silkalta farssilta alusta lähtien, enkä ole kokenut mitään halua kommentoida asiaa tai edes pohtia sitä sen syvemmin. Fakta on, että Lähetysseura ei voi eikä sen tule voida toimia rekrytointipäätöksissään Suomen lain vastaisesti.

Surulliseksi tulin oikeastaan vasta tänään (11.6.2013) lukiessani Helsingin Sanomien nettisivuilta, että kirkon päätyminen uutisiin oli jälleen johtanut erolukujen kaksinkertaistumiseen. Suruni oli kuitenkin varsin lyhytaikaista ja kaikkosi luettuani uutista eteenpäin ja ymmärrettyäni, että useat henkilöt olivat päätyneet äänestämään jaloillaan, koska kirkko "ei enää noudata Raamatun sanaa". Siis sanomaa raja-aidat kaatavasta ja synnin taakasta vapauttavasta rakkaudesta. Jos ihmisten ongelma todella on, että Suomen Lähetysseura ja Suomen Evankelis-luterilainen kirkko toimivat Suomen syrjintälakeja noudattaen ja samalla tasa-arvoista sanomaa edistäen, en voi sanoa lähtijöille kuin tervemenoa. Saudi-Arabiassa on kuulemma ihan mukava ilmasto.

Vitsi vitsinä, toisaalta kykenen lähestulkoon ymmärtämään homoseksuaalista lähetystyöntekijää vastustavien ajatukset - keskeisenä ideana kuitenkin on, että Jumalan sanaa levittävä pyrkii myös elämään sanan vaatimalla tavalla. Kysymys homoseksuaalisuuden synnillisyydestä on omantunnon kysymys, kuten myös kysymys siitä, onko ihmisellä oikeutta tuomita lähimmäistään liian syntiseksi julistamaan Jumalan sanaa (vai pitäisikö saarnaajan työ mielummin tuomita sen kantamien hedelmien perusteella). Näihin kahteen en puutu millään tavalla, vaan niihin etsiköön jokainen omat vastauksensa; sen sijaan kysymykseen siitä, onko oikeutettua syrjiä työtä hakevaa ja siihen muodollisesti pätevää hakijaa tämän seksuaalisen suuntaumuksen perusteella, vastastauken antakoon maallinen laki.

Minun silmissäni Lähetysseuran päätös siunata homoseksuaalisessa parisuhteessa elävä pari kentälle oli rohkea ja ennakkoluulottomuutta osoittava teko. Lähetyssaarnaajan tehtävä on julistaa sanomaa Jumalasta, joka on luvannut tasa-arvoisesti ja syrjimättä rakastaa niitä, jotka Häneen toivonsa laittavat.

Uskallan väittää, että tätä sanomaa pystyy levittämään oli seksuaalinen suuntaumus mikä tahansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti