tiistai 26. helmikuuta 2013

Olisiko aika erota kirkosta? Yle MOT: Riivaajat kirkossaYle teki jälleen palveluksen eroakirkosta.fi-palvelulle ja sitä lähinnä liputtaville vapaa-ajattelijoille esittämällä maanantaina 25.2. Yle MOT dokumentin Riivaajat kirkossa, joka esitteli maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran työtä ja opetuksia.  Paljon kohua herättäneessä dokumentissa Jalovaara kertoi Raamatun opetuksiin vedoten mm. parantavansa sairaita ja ajavansa pahoja henkiä ulos – ohjelman kohutuimmaksi lainaukseksi noussee maallikkosaarnaajan Kallion kirkon rukousillassa lausuma väite: ”Lääkkeet ovat yksi tapa, jota paholainen käyttää, jotta pääsee todella sinun sisimpääsi, henkeen sieluun ja ruumiiseen.” MOT haastatteli dokumentissa myös Jalovaaran parantaman ja sittemmin kuitenkin kuolleen syöpäsairaan omaisia ja lääketieteen ammattilaisia, joista jokainen tuomitsi Jalovaaran toiminnan vaarallisena. Näin teki myös Suomen evankelisluterilainen kirkko, jonka tilaisuuksissa ja tiloissa Jalovaara on ihmisiä ”parantanut”. Erityistä kiitosta ansaitsee Espoon piispa Tapio Luoman esiintyminen Ylen A-studiossa, jossa hän maltillisesti kritisoi Jalovaaran opetuksia ja toi esille kirkon virallisen linjan, jonka mukaan sairauksien takaa löytyvät fysiologiset - eivät siis demoniset – syyt, jolloin sairauksien hoitaminen myös kuuluu modernin lääketieteen piiriin ja kristilliseksi tehtäväksi jää sairaiden kanssa rukoileminen, ei ihmeparantaminen.  (Erityisesti pidin myös piispa Luoman korjauksesta, ettei Rukousystävät, jota Pirkko Jalovaara edustaa, kuulu kirkon perinteisiin herätysliikkeisiin. MOT:n dokumentissa kun hieman sorruttiin turhalla ja jaksoon täysin liittymättömällä tavalla asettamaan herätysliikkeet huonoon valoon. Toisaalta katsoisin, että tämä läpipaistava kritiikki kertoi enemmän dokumentin tekijöiden ammattitaidottomuudesta.)

Itse katsoin ohjelman eilen Yle Areenasta melko laimein odotuksin. En ole koskaan ollut Jalovaaran tilaisuuksissa, vaikka tiedänkin niitä järjestettäneen myös Turun seurakuntayhtymän alueella. Sen sijaan olen joskus käynyt karismaattisissa tilaisuuksissa, kuullut opetusta armonlahjoilla ”parantamisesta” ja viime perjantaina kävin ystäväni kanssa silkasta mielenkiinnosta kuuntelemassa Varsinais-Suomen seudulla tällä viikolla kiertävän yhdysvaltalaispastorin puhetta tilaisuudessa, johon kuului karismaattiselle liikkeelle tyypillisesti ylistystä, julkisia kääntymisiä, profetointia ja myös parantamista. Puhuja - David Tomberlin – oli varsin karismaattinen ja hauska, sanoisin, enkä varsinaisesti kyennyt löytämään mitään erityisen pahaa hänen esiintymisestään, vaikka rehellisesti sanottuna inhosinkin sitä syvästi. (Inho täytyy kuitenkin ymmärtää subjektiivisena, sillä koen karismaattisen kristillisyyden hyvin vieraaksi.) Korkeintaan kritisoisin Tomberlinia hänen konservatiivisuudestaan; hän mm. kertoi erään homoseksuaalin parantuneen tilaisuudessaan ja lopussa sanoi yleisön joukossa olevan avoliitossa elävä nainen, jonka tulisi jättää miehensä koska Jumala ei siunaa heidän liittoaan eikä mies koskaan tule menemään naisen kanssa naimisiin. (Aluksi paheksuin tällaista profetointia, mutta näin jälkikäteen ajateltuna jos joku yleisössä ollut todella päättää jättää miehensä tuollaisen tähden, ehkä se kertoo jotain parisuhteen tilanteesta.)

Siinä missä perjantainen rukousilta vaikutti lähinnä harmittoman typerältä, MOT:n dokumentti oli kuitenkin aivan toista maata. Alkuperäinen tarkoitukseni oli pelata The Sims 2 – peliä ja kuunnella dokumenttia toisella korvalla, kuten usein teen, mutta noin kymmenessä minuutissa oli selvää, että pelaaminen jäisi toiseen iltaan. Olin raivoissani ja todella turhautunut. Aikaisempien homokohujen aikaan olen usein heittänyt puoliksi huumorilla, kuinka hyvältä Raamatun polttaminen ja kirkosta hetkeksi eroaminen voisivatkaan tuntua - ja kieltämättä nämä vanhat ajatukset tulivat jälleen mieleen, vaikka todellisuudessa en kannata niitä edes ajatuksen tasolla. Kirjoitin illalla muutaman rivin hyvin vihaista tekstiä kyseisen ohjelman sisällöstä, jotka jätin sen jälkeen onneksi istumaan yön yli kunnes olisin rauhoittunut. Tällä hetkellä en oikeastaan osaa olla enää erityisen vihainen Jalovaaran toiminnasta, lähinnä vain pettynyt ja huolissani. Kuten monet tahot ovat jo sanoneet, maallikkosaarnaaja Jalovaaran julistus on paitsi kirkon oppien vastaista, myös vaarallista. Olenkin tyytyväinen siihen, että monet seurakunnat ovat jo peruneet Jalovaaran tulevia rukousiltoja ja aloittaneet keskustelun siitä, millaista sanomaa kirkoissa saa ja ei saa levittää, sillä vääränlaisella hengellisellä sanomalla on valta vahingoittaa ihmisiä syvästi. Oma toiveeni on, että loputkin evankelisluterilaiset seurakunnat kieltäytyisivät jatkossa isännöimästä Jalovaaran kaltaisten puhujien tilaisuuksia ja pitäisivät jatkossa tiukemmin huolta, että kirkon nimissä esiintyvät ihmiset pitäytyisivät kirkon opetuksessa.

Toisaalta ongelmaksi nousee kysymys ihmisten omasta uskonnonvapaudesta. Jalovaaralla on periaatteessa täysi oikeus saarnata kuten tahtoo ja ihmisillä kuunnella. Ja niin ikävää kuin se onkin myöntää, ihmiset todella tuntuvat hakeutuvan tämän kaltaisiin tilaisuuksiin samaan aikaan kun esimerkiksi poikkeukseksi MOT:n dokumentissa mainitun herännäisyyden on pääkaupunkiseudulla hankalaa löytää vapaaehtoisia omiin tilaisuuksiinsa. Onkin todennäköistä etteivät saarnaaja ja parantaja Jalovaaran tilaisuudet tule loppumaan tai sanoma lientymään tämän skandaalin myötä pienimmissäkään määrissä. Korkeintaan tilaisuudet tulevat siirtymään toisten kirkkokuntien suojelukseen ja ihmiset katoavat luterilaisen kirkon piiristä. Kolikolla on aina kääntöpuolensa.

Sen verran hyvin kirkko on kohun hoitanut, etten katsoisi eroamiselle ja pyhien kirjojen polttamiselle olevan erityistä syytä. Eroakirkosta.fi kertoi maanantaina noin 140 ihmisen eronneen – luku on noin 100 ihmistä suurempi kuin tavallisesti tähän aikaan – ja ihmisiä eronnee myös tänään hieman tavallista enemmän, mutta homokohun kaltaiselta joukkopaolta säästyttäneen. Jos kirkko vain olisi osannut hoitaa aikaisemmat ongelmansa samalla ammattitaidolla…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti