tiistai 11. joulukuuta 2012

Kiusaamiskeskustelusta

Osallistuminen kiusaamiskeskusteluun sai minut miettimään, että hyvin usein me listaamme asioita, joiden takia kiusattuja kiusataan. Olen nähnyt tällaisia listauksia ihan lehdissä asti, Helsingin Sanomissa muun muassa muutama vuosi sitten kysyttiin nuorilta, minkä takia joitain kiusataan, ja nuoret tarjosivat hyvin runsaan määrän vastauksia.
Saatan olla kukkahattutäti tämän sanoessani, mutta minun mielestäni tuollainen listaaminen tulisi lopettaa. Toki ymmärrän, ettei sillä tarkoiteta mitään pahaa, vaan kyseessä on pelkkä huomio: "Henkilöllä X on silmälasit ja häntä haukutaan nelisilmäksi, ergo häntä kiusataan silmälasien takia." Ongelma kuitenkin on, että se antaa täysin väärän kuvan kiusaamiskeskustelun hengestä. Me emme sano kymmenvuotiaalle lapselle, että vaikka emme hyväksykään sitä, että häntä haukutaan läskiksi, fakta on, että häntä ei varmaan haukuttaisi ellei hän olisi lihava. Kärjistetty esimerkki, mutta se nimenomaan on se viesti, joka tällaisesta listaamisesta kiusatulle lähtee. Kyseessä kuitenkin on hyvin usein nuori henkilö, jolla on huono itsetunto ja joka saa kiusaajien tasolta kuulla, kuinka on syyllinen moniin asioihin.

On totta, että esimerkiksi ylipainoisia lapsia kiusataan herkemmin kuin normaalipainoisia, ja se täytyy ottaa huomioon esimerkiksi puhuttaessa aikuisille lasten ylipainoisuuden riskeistä. Kiusaamiskeskustelussa se kuitenkin pitäisi jättää kokonaan huomiotta. Haukkuvaa koiraa voidaan hakata, mutta silloin syy ei ole koiran haukkumisessa vaan omistajassa, joka syyllistyy eläinrääkkäykseen. Olemme jopa alkaneet ymmärtää, ettei raiskauksen syy ole naisen provosoivassa pukeutumisessa - muistanette lutkamarssin julkilausuman. Tämä sama henki tulisi saada myös kiusaamiskeskusteluun. Kiusattua ei kiusata, koska hän puhuu hassulla murteella, vaikka hän todella sellaisella sattuisi puhumaankin. Ei, kiusattua kiusataan koska kiusaajalla on ongelmia. Hyvinkasvatettu lapsi ei koe tarvetta kiusata, ja ehkä meidän pitäisi ihan tosissamme kiinnittää huomiomme tähän faktaan - listata niitä syitä, joiden takia kiusaaja kiusaa.

2 kommenttia: